Els molins fariners estan constituits per dif
Els molins Fariners de l'Aleixar
El Molí del Pigat
Segle XVII
Antic molí, al costat de la riera de la Mussara, molt a prop del poble de Vilaplana. Resten part de la bassa d’aigua i de l’edifici, parcialment en ruïnes. Hi ha algunes pedres de molí trencades pel mig de la brolla, i d’altres han estat aprofitades com a material de construcció de la petita era que hi ha davant de la façana. Restes de canalització de l’aigua des de la riera.
Es possible que es tracti de l’antic Molí de la Vila de Vilaplana, esmentat a les Vàlues de 1698, probablement originari del segle XIV. Consten els noms de diversos arrendataris del Molí de la Vila, com Josep Grau, del Morell (1737-39 i 1792), Joan Jornet (1739), Martí Roca (1755 i 1759), i Rafel Molné (1759). Tots els veïns del poble estaven obligats a moldre el blat i les llegums en el molí de la vila, amb penalitzacions si ho feien “en altre molí” (1737).
Molí del Fernando
MOLÍ DEL FERNANDO (de dalt)
Poc queda del molí, l’edifici ha estat tot ell restaurat per segon habitatge, i ara convertit en casa rural, es conserva la bassa plena d’aigua amb un cacau rodó d’1’20 m. de diàmetre i per sota l’edifici a la façana principal, si veu la boca del desaigua, la qual omplia altre bassa del molí que en passats temps havia existit a frec d’aquest.
MOLÍ DEL FERNANDO (de baix)
D’aquest antic molí sols hi queda la paret de contenció de la bassa, lloc on hi ha tapat el cacau, la bassa s’iniciava al peu mateix de la portalada del molí de Dalt.
Molí del Grau
MOLÍ NOU DEL GRAU
S’identifica molt bé la bassa amb un cacau quadrat d’uns dos metres de diàmetre adossat al molí de factura bastant moderna i amb la teulada enforcada. A frec d’aquest hi ha les restes del Molí Vell.
MOLÍ VELL DEL GRAU
Al mateix costat d’altre molí de construcció mes moderna si veu bona part de la planta baixa, amb volta de canó feta amb citrat de canyes del molí referit.
Molí de Palla
Edifici relativament ben conservat, en el qual poc hi queda del molí al pati davanter si veuen les dues pedres de la mola i pel darrera s’intueix el que era la bassa i si veu el seu cacau rodó.
Molí de la Roca
Queden algunes parets en peu que corresponen a construccions de diverses èpoques, la més antigue sembla la de contenció de la bassa, on el seu damunt son visibles dos cacaus d’un metre de diàmetre dintre un encaix quadrat que fa la bassa.
Ens han dit que s’hi fabricava moneda falsa.
Molí del Carletes
També en diuen del Jaume del Mas. Edifici que es troba en estat ruinós, on per dintre encara s’identifica el lloc destinat per les moles, pel darrera si veu un cacau quadrat d’uns 80 centímetres d’ampla.
Molí del Ralet
Toca a la carretera T-704, a cinc minuts a peu de Maspujols direcció a Reus.
Molí esmolador
N’hi ha les runes a tocar de la confluència de la Riera de Salvià i de la Mussara.