L'autora

Fina Anglès i Soronellas (L’Aleixar, 1956)
 
 
       Va inciar la seva activitat professional de molt jove en el món de la banca, on va assolir fites inusuals, en aquells temps, per a una dona. Paral·lelament va realitzar estudis superiors i, en obtenir la llicenciatura en filologia catalana, va passar a l’ensenyament. 
       Catedràtica a secundària i professora a la Universitat Rovira i Virgili és autora de diversos llibres per a nois i noies, de poemes i cantates amb música dels compositors Josep Baucells, Baltasar Bibiloni, Xavier Sans i altres i de literatura vinculada a la gastronomia a través d'àpats literaris pe a nens en iniciatives com Lletres a taula, La lletra petita o Amb gust de lletra; ha realitzat també, per encàrrec editorial, guies de lectura-propostes didàctiques per a obres d’altres autors i, des de començaments dels noranta, treballa en l’analisi del pas de la natura a l’art a través de la pintura de Joaquim Mir i la literatura de Marià Manent. Fruit molt valorat d’aquest treball és la publicació Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art, editada per la Diputació de Tarragona, el 2006 i en una segona edició, el novembre de 2008.
       La història de l’Aleixar, la cultura tradicional, la recollida i anàlisi de literatura oral, l'educació en l'alimentació saludable i la cultura a l’entorn de la fruita seca configuren altres esferes rellevants de la seva activitat que en conjunt també ha fet pública en un centenar llarg d’intervencions (conferències, fòrums, xerrades…) a escoles, instituts, universitat, entitats culturals, auditoris, ajuntaments… de les comarques catalanes i a través d’articles i entrevistes en els mitjans de comunicació.
       Concretament i en allò que es refeix a l’obra del pintor Joaquim Mir ha col·laborat en l’exposició Joaquim Mir al Camp de Tarragona comissariada per Teresa Camps i organitzada per l’Obra Cultural de la Fundació ‘la Caixa’ (1991), en la publicació Joaquim Mir al Camp de Tarragona, de Francesc Miralles editada per la Diputació de Tarragona, el Museu d'Art Modern i Columna Edicions (1998) o en una 2ª edició per  Viena, edicions  (2008), en l’exposició i cicle de conferències Dibuixos de Joaquim Mir: la confidència de l’artista, de la Fundació ‘Caixa Tarragona’ comissariada per Joan Gil (2003) i convidada per la crítica d'art Assumpta Rosés a la sessió Joaquim Mir al Camp de Tarragona del cicle de conferències amb motiu de l'exposció Joaquim Mir antològica 1873-1940 de l'Obra Social Fundació 'la Caixa' a Caixa Fòrum Barcelona (2009).
 
 
Publicacions
 
 
ASSAIG
 
Un passeig amb els sentits, de la natura a l’art. Itinerari a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent. Diputació de Tarragona. Col·lecció Guies Temàtiques de la Medusa/Art. Els llibres de la Medusa. Llibre i DVD. Tarragona, 2006. 2ª edició: novembre de 2008. 

'Joaquim Mir a l'Aleixar i Maspujols: tot un patrimoni in: Patrimoni, memòria i identitat. Universitat Rovira i Virgili. Facultat de Lletres. Tarragona, 2008.


'El pintor JOAQUIM MIR TRINXET (Barcelona 1873-1940)' in: Personatges Il·lustres del Baix Camp i el Tarragonès. Acesa abertis. Aias Editorial, Barcelona, 2009.

 
 
CREACIÓ
 
· Literatura infantil i juvenil
 
Codolenc, el gegant, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Biblioteca Bàsica per a nois i noies. Col·lecció la Xarxa, Barcelona, 1991.
 
Codolenc, el gegant, Nova edició. Editorial Columna, Barcelona,1999
 
L’Endemà i el senyor Anselm, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Biblioteca Bàsica per a nois i noies. Col·lecció els Flautats, 16 Barcelona, 1995.
 
Un dia d’aventura, Editorial Columna. Col·lecció Columna Xip. Barcelona, 1999.
 
Bella Lluna treu el nas… Poemes i endevinalles per als xiquets. Amb il·lustracions de Jasmin Bergadà i Silvana Salvadó. Arola, Editors. Tarragona, 2005. 
 
Un grapadet d’arròs, Regidoria de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Reus. Amb pintures de Tuni Anglès Soronellas. Reus, 2006.
 
Bella Lluna fa l’ullet… Poemes per als xiquets. Amb il·lustracions de Jasmin Bergadà i Silvana Salvadó. Arola, Editors. Tarragona, (2008).
 
‘Salou: la ciutat on tot és possible’ in: Salou 6 pre-textos IV. Editorial Meteora. Barcelona, (2008)
 
 
· Cantates per a nois i noies i obres musicades
 
Foc, foc, xip, xap, xop, amb música de Josep Baucells per a l’Associació Cor Ciutat de Tarragona. Edició de partitures i llibre del nen: Arola, Editors.Tarragona, 2000.
Com espectacle programat a ‘les Matinals més menudes’ pel Teatre Metropol, va ser mereixedor del ‘Premi al millor espectacle infantil Tarragona 2001’
 
Allò que no podia ser, amb música de Xavier Sans per a la Coral Xaloc de Torredembarra amb motiu del seu vintè aniversari, l’any 2000.
 
Nit de Nits, amb música de Josep Baucells. Cantata per a cor d’adults i de nens. Estrenada a Vic el 2006 i editada per DINSIC Publicacions Musicals. Barcelona, (2007)
 
Un topant prop del camí amb música de Baltasar Bibiloni. Estrenat a Cambrils el 12 d’abril de 2008 per la Coral Verge del Camí amb motiu de la inauguració de la Cripta de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí com a auditori-sala de concerts.
 
 
INVESTIGACIÓ
 
Guia de l’Aleixar Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV, Els llibres de la Medusa, 22. Excma. Diputació Provincial de Tarragona, 1983.*
 
‘Folklore paralitúrgic a l’Aleixar: Les Cançons de Pandero’ dins L’Aleixar 8è. Centenari (1184-1984) Recull d’activitats, L’Aleixar, 1986. Pàg. 137-162.
 
L’Aleixar i les Ordinacions del 1504 i anteriors, Ajuntament de l’Aleixar, 1986.*
 
Pesos, preus, mides i mesures en el comerç a la menuda del s. XVI. (Les tarifes cinccentistes de l’Aleixar) Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV. Diputació de Tarragona, 1991.*
 
 ‘Jaume Soronellas Ferran IN MEMORIAM –fons biblioteca particular i dibuixos-’ in: X anys de Jornades Culturals CEIP Teresa Salvat Llauradó, L’Aleixar 1995-2004. Recull de conferències, exposicions i activitats. Edita: AMPA CEIP Teresa Salvat Llauradó  l’Aleixar. L’Aleixar, març 2004.
 
‘Cognoms i noms aleixarencs medievals i contemporanis’ in: X anys de Jornades Culturals CEIP Teresa Salvat Llauradó, L’Aleixar 1995-2004. Recull de conferències, exposicions i activitats. Edita: AMPA CEIP Teresa Salvat Llauradó  l’Aleixar. L’Aleixar, 2004.
 
‘De la literatura popular a la literatura d’autor’ in: X anys de Jornades Culturals CEIP Teresa Salvat Llauradó, L’Aleixar 1995-2004. Recull de conferències, exposicions i activitats. Edita: AMPA CEIP Teresa Salvat Llauradó  l’Aleixar. L’Aleixar, març 2004.
 
L’Aleixar, Col·lecció La Creu de Terme, 25.  Cossetània Edicions, 340 pàgines. Tarragona, 2004.*
 
‘Miscel·lània aleixarenca’in: Amb reconeixença i de vós, Miscel·lània en homenatge a Albert Manent i Segimon amb motiu dels 75 anys. Conjuntament amb Ramon Amigó, Miquel S. Jassans, Ferran Jové, Carles Maristany, Eugeni Perea, Josep Raventós, Jaume Sabaté i Joan-Miquel Ventós. Ajuntament de l’Aleixar. L’Aleixar, 2005.
 
*Conjuntament amb J.M. Ventós
 
Pàgines web de l’autora:

AELC http://www.escriptors.com/autors/anglesf

Tarragona lletres  http://www.tarragonalletres.org/angles.html

Territoris creatius 
         http://www.territoriscreatius.cat/usuarios/detall/69/fina-angles-soronellas

ILC  http://cultura.gencat.net/ilc/qeq/cerca.asp

  

Menu

Menú principal