BENVINGUDA

Hi ha espais en el territori que pels camins de l'art han esdevingut simbòlics. UN AUTOR, UN CREADOR -així en majúscules- pot convertir, gràcies al seu fer creatiu, un paisatge local en patrimoni universal; pot elevar a categoria, l'anècdota més senzilla, el fet més quotidià..., pot, en definitiva, dotar un paratge d'una supraidentitat, evidentment intangible, pel sol fet que esguarda aquell indret amb la seva mirada d'artista i el fixa, amb llenguatge propi, a la seva obra, que restarà immutable fins sempre.

Els paisatges de l'ALEIXAR i MASPUJOLS al Camp de Tarragona són espais simbòlics i tenen categoria d'universals gràcies a l'obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR i l'escriptor MARIÀ MANENT.

Joaquim Mir hi va viure a començaments del segle XX en el període més llarg de producció continuada des d'un mateix paisatge, durant el qual, la crítica actual considera que "la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s'avança a les teories dels primers avantguardistes europeus".

Marià Manent, des del Mas de Segimon a l'Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris, que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Estudiosos de la literatura els consideren "una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània" i "un espai de bellesa, saviesa i humanitat".
 
I des de començament del segle XXI, un itinerari pels dos pobles permet descobrir els indrets que van motivar aquestes pintures de Joaquim Mir i conèixer, alhora, el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar. Només cal venir al territori i descobrir-lo en companyia d'Un passeig amb els sentits, de la Natura i l'Art. Itinerari a l'Aleixar i Maspujols amb l'obra de Joaquim Mir i Marià Manent -publicació del tot singular que inclou un DVD- per a fer-vos-els vostres. O fer la Ruta Mir-Manent.

Nosaltres, des d'ara, us donem la benvinguda!

Menú principal