L’entitat
L'Edifici
L’edifici
El Casal Josep Guardiola està ubicat a l’antic hospital-assil que Josep Guardiola i Grau va fer construir en benefici de la societat aleixarenca.
“ El Mestre d’obres va ser Ángel Rey i Gallardo; el delineant, el tarragoní senior Altura; el paleta, Martí Figueras i el ferrer, Ramon Sans, tots dos aleixarencs. El cost va ser de 63.749,06 pessetes, que, juntament amb el mobiliari, arribà a 92.000”[1].
“El mes de juny de 1892 es va inaugurar l’Hospital-Assil Josep Guardiola, edifici que avui és el Casal d’entitats. La guia de l’Aleixar de la Fina Anglès i el Joan-Miquel Ventós parlen del 23 de juny, però els diaris de l’època no es posen d’acord. El Pabellón Liberal cita la inauguració el 24 de juny, el Diario de Tarragona el 25 de juny i el Diario Comercio el 30 de juny. En tot cas, podem assegurar que el passat mes de juny va fer 120 anys de la inauguració de l’edifici del Casal.
Tant el llibre L’Aleixar que hem citat anteriorment com els diaris de l’època parlen que va ser una gran festa. S’havien aixecat diversos arcs de triomf als carrers del poble, la comitiva presidida per l’anfitrió Josep Guardiola i Grau i formada pels seus amics i l’Orquestra Banda de Música de Miquel Planas, va sortir de Reus en carruatges a les 7 del matí, al passar per Maspujols un repic de campanes va anunciar la seva arribada a la multitud d’aleixarencs qui l’esperaven, en senyal de gratitud, a l’entrada del poble i pels carrers on havia de passar. Quan Don José va baixar del cotxe van cremar una gran quantitat de morters, a continuació, les autoritats i demés gent important del poble li van donar la benvinguda. Després d’un petit repòs a casa seva, es van dirigir a l’església de Sant Martí Bisbe, no sabem del cert si la missa la va celebrar el rector del moment Pau Virgili o el germà mossèn de Guardiola, Isaac Guardiola. També va participar el canonge de l’arxidiòcesi de Tarragona, Salvador Tarín, que pel que es veu va fer emocionar a Josep Guardiola. Quan va finalitzar la missa es van dirigir a l’Hospital-Assil per a beneir-lo solemnement.
L’hospital-assil ja disposava al primer pis de set llits per a malalts pobres, el segon pis estava preparat pels infermers i la planta baixa per escoles públiques. Un cop finalitzat l’acte, van tornar a sonar morters. A continuació una gran comitiva va acompanyar a Josep Guardiola a la seva casa natal on van realitzar un gran banquet de 60 cuberts. El dinar el va servir el Gran Cafè de París, de Reus i consistia en arròs a la milanesa, pernil dolç, peix a la marinera, filets de bou a la jardinera, llagostes amb salsa maionesa, bajoques, pèsols amb pernil, capons al forn i va anar acompanyat de numerosos brindis amb xampany francès. A les 7 de la tarda la comitiva va abandonar el poble; a la nit es va il·luminar el frontispici del Sant Hospital i es va finalitzar la festa amb un castell de focs artificials”[2].
“Don Josep, en el protocol, fixat amb tota mena de detalls després de lentes negociacions amb l’arquebisbat de Tarragona, va voler que l’atenguessin monges paüles, orde a la qual ell admirava, i que el regís un patronat format per l’arquebisbe, el rector del poble, el Batlle i dos membres de la seva família. El capital fundacional era de 200.000 pessetes; hom calculava que, amb els interessos, sobrarien Diners per al manteniment de l’hospital-assil i de l’escola. Les monges –eren cinc– cobraven sis rals diaris i dos rals més per al midó de les toques.
Durant 80 anys, l’edifici va estar al servei del poble atès per monges paüles i dedicat, en tot o en part, a les finalitats per a les quals havia estat fundat. Un paréntesis el marca la Guerra Civil espanyola, quan l’edifici va ser confiscat i registrat a nom del Partit Obrer d’Unificació Marxista d’Aleixar, entre l’agost del 1936 i l’abril de 1939.